DUO SANS SOUCI * 1/11/2013


LOLA WEB GEBRUIK  DUO SANS SOUCI
  Die Fesche Lola und die Tangogeigerin
  m.m.v. Evelyne Overtoom 

  Vrijdag 1 november 2013 / 20:30 uur
  Toegang: € 17,50

  Vrolijjk programma met de muziek uit de Roaring Twenties

  van de vorige eeuw: Berlijnse chansons van 
  Friedrich Holländer 
afgewisseld met viool-piano stukken.    

 

Berlijn, jaren ʼ20 en ʼ30 van de vorige eeuw. Enerzijds crisistijd door hoge inflatie na de Eerste Wereldoorlog, anderzijds een tijd waar mensen vertier en afleiding zochten.

De Berlijnse cabaret- en muziekscene was uiterst levendig. Talloze artiesten werkten daaraan mee. Eén van hen was componist, pianist, tekstschrijver en filmregisseur Friedrich Holländer.

Een naam die niet iedereen kent, maar… Holländer was de componist èn tekstschrijver van “Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt”, het liedje dat van Marlene Dietrich meteen een beroemde filmster maakte. Holländer schreef de muziek voor de eerste  Duitse geluidsfilm “ Der Blaue Engel” waarin Marlene Dietrich het zangeresje Lola speelt. 

In het programma Die fesche Lola und die Tangogeigerin” worden de vier liedjes uit die film gezongen en nog twee chansons die Marlene Dietrich op haar repertoire had staan, maar Holländer heeft een veel groter œuvre gecomponeerd waaruit Duo Sans Souci een keuze heeft gemaakt.

Voor het klassieke Duo Sans Souci en zangeres Evelyne Overtoom is het een genoegen deze muziek uit te voeren. Het is goed te merken dat  Holländer zelf een gedegen klassieke opleiding heeft gehad, zo studeerde hij compositie bij Humperdinck. In 1933 moest hij vluchten: net als veel van zijn collega-musici in Berlijn was Holländer van joodse afkomst. In Amerika bouwde hij een nieuw bestaan als gevierd musicus en filmcomponist op.
 

Tijdens de voorstelling wordt Evelyne Overtoom begeleid door Duo Sans Souci. De chansons worden afgewisseld met viool-piano muziek uit die tijd, o.a. van F. Kreisler. Het publiek wordt helemaal in de sfeer gebracht van het Berlijn van de jaren ’20 door de mondelinge toelichting op de Duitse liedjes, de geprojecteerde afbeeldingen van de rijk geïllustreerde bijbehorende bladmuziekomslagen en van foto’s uit die tijd.

 WEBSITE  DUO SANS SOUCI

NAAR RESERVEREN 

NAAR STARTPAGINA

NAAR VOORSTELLINGEN